woensdag, juni 17, 2020

Juffrouw Koopman



Hij moet ineens aan juffrouw Koopman denken. Misschien door de wolkbreuk die net losbarst boven de stad. Juffrouw Koopman was een achterbuurvrouw uit zijn kindertijd. Een vrijgezel, die heetten 'juffrouw' in die tijd. Volgens zijn moeder was ze 'overgeschoten'. Ze woonde in een huis waaraan binnen sinds de jaren twintig niets meer was gedaan. Wel kwam iemand af en toe het houtwerk buiten schilderen.

De wolkbreuk veroorzaakt een overstroming in zijn tuin. De plastic tuinkabouter dobbert een beetje suf in het rond. De tuin van juffrouw Koopman was overwoekerd door brandnetels. Jaren later, op de middelbare school, zou hij van een biologieleraar horen dat je daar soep van kon koken. Hij werd 'brandnetelvreter' genoemd en hield het maar een paar weken vol. Op een dag was hij spoorloos verdwenen. In zijn plaats kwam een dichter die veel van koeienmagen wist. Hij woonde een tijdje naast een beroemde acteur die verdwaald was in Papendrecht. Dat bevorderde zijn populariteit.

Waarom juffrouw Koopman was overgeschoten heeft zijn moeder nooit verteld. Wel dat hij haar beleefd moest groeten, net als alle andere buren, zelfs De Zeeuw. Hoe oud juffrouw Koopman was, kon hij moeilijk schatten. Heel oud, leek hem, maar in de jaren vijftig kleedde iedere volwassene zich ouwelijk. De mensen zagen er vrijwel allemaal hetzelfde uit. Nogal armoedig. De hobbezak voldeed.

Foto: auteur

Geen opmerkingen: