maandag, april 20, 2020

Dwarsdenkers



Warnaar opent de gordijnen. Met het zonlicht komt de nieuwste golf coronanieuws de kamer binnen. Op de radio, in de krant. Wanneer houdt het op? Er lijkt niets anders in de wereld te bestaan. De miljoenen vluchtelingen in het Nabije Oosten zijn verdampt. De ontwrichting van de economie en het sociale leven lijken problemen voor later. We zien wel. De vraag of het middel niet erger is dan de kwaal wordt alleen gesteld door een enkele columnist of econoom, die als 'dwarsdenker' wordt bestempeld. Rebellen en dwarsdenkers was het boekenweekthema van dit jaar. Al die mensen die door elkaar krioelden op het boekenbal, hoeveel werden met het virus besmet? Is er sprake van massale sterfte in letterenland?

Hij neemt de krant toch maar even door. De redactie schrijft dat de basisscholen weer open moeten. Volgens professor Van Dissel van het RIVM was sluiting nooit nodig, maar bange ouders en leerkrachten zorgden voor 'maatschappelijke druk' en daar zwichtte het kabinet voor. 

Hij leest dat tot nu toe 32.655 coronabesmettingen zijn geregistreerd. Vermenigvuldig dat voor de zekerheid eens met twee. Dat is 65.310. We zijn met zeventien miljoen mensen. Dat geeft te denken, meent hij. Het aantal geregistreerde genezingen staat er niet bij. Hij vraagt zich af: zou dat te geruststellend zijn? Dat het volk dan helemaal niet meer thuisblijft?

Foto: auteur




Geen opmerkingen: