dinsdag, april 21, 2020

Vierennegentig



Het nieuws meldt dat de koningin van Engeland vierennegentig is geworden. Hij leest dat ze in isolatie zit in Windsor Castle. Windsor, daar is hij tegenwoordig dagelijks, in gezelschap van Thomas Cromwell, inmiddels lord Cromwell, tot zijn onthoofding in 1540 de belangrijkste minister van Hendrik VIII. Hij houdt van historische romans, ook al is hij altijd een beetje beducht als hij ze leest. Feit en fictie, dat zijn begrippen die je als historicus maar beter niet door elkaar kunt halen.

Zolang hij zich herinnert, is Elizabeth al staatshoofd van Engeland en nog heel wat meer landen. Die vormen het Britse Gemenebest, leerde hij op school. Toen hij acht was, kreeg hij zijn eerste briefje van neef Anthony uit Engeland. Het begin van een correspondentie die nog steeds doorgaat. Hij plakte de postzegels netjes in een album. Een jonge vrouw met een kroontje. De kleur hing af van de waarde. Threepence, sixpence. Engeland had toen nog het twaalftallige stelsel. Twaalf pennies in een shilling, twintig shilling in een pond.

Ze studeerden allebei geschiedenis. Anthony aan de Universiteit van Lancaster, hij aan de Universiteit Utrecht. Anthony is een Tudorspecialist. Hij weet veel van de Rozenoorlogen, de slag bij Bosworth en Hendrik VIII, maar niet of we de troonsbestijging van koning Charles III ooit zullen meemaken. Corona is er ook nog.

Foto: auteur


Geen opmerkingen: