vrijdag, april 17, 2020

Voor eigen bestwil



In The Mirror and the Light van Hilary Mantel wordt een radicale, Londense dominee gevangen gezet in de Tower 'voor zijn eigen bestwil'. Paapsgezinden, die de breuk met Rome door Hendrik VIII niet accepteerden, zouden hem wat kunnen aandoen. Opgesloten zat hij veilig. Er zijn landen waar de bevolking voor eigen bestwil vastzit, zoals in Spanje. Nederland gaat niet zo ver. We worden geadviseerd om binnen te blijven. Voor eigen bestwil en voor die van onze medeburgers. Anders is er straks geen plaats meer op de door jarenlange bezuinigingen getroffen intensive care-afdelingen. 

De regering doet zijn best, vader Rutte waakt over ons, maar eens zal er verantwoording moeten worden afgelegd over zoveel onverantwoordelijkheid. De bewindslieden zullen ook antwoord moeten geven op de vraag of het middel niet erger was dan de kwaal. De econoom Lars Jonung heeft het over een overreactie die neerkomt op harakiri. Wat zullen toekomstige historici schrijven? Misschien zal hij dat nooit weten. Hij is van lichtgevorderde leeftijd en een oordeel vellen vergt nu eenmaal afstand in tijd.

Hij herinnert zich een vriend, lid van de Socialistische Jeugd, die vond dat iemand, die zegt dat iets 'voor je eigen bestwil' is, eigenlijk meteen moet worden doodgeslagen. Dat was in de door lange haren en woeste baarden omkranste jaren zeventig. Het lijkt hem wat erg radicaal.

Foto: auteur


Geen opmerkingen: