zondag, april 12, 2020

Sla



Eerste Paasdag en nog mooi weer ook. Hij herinnert zich menige Pasen waarop het kouder was dan met kerst. Sinds zijn vrouw op tweede kerstdag overleed, weigert hij kerst met een hoofdletter te schrijven. Hij heeft niets met religieuze feestdagen, behalve dat het vrije dagen zijn. Nu het iedere dag zondag is, gaat het sprookje van de wederopstanding min of meer ongemerkt voorbij. Hij bakt een eitje. Hij eet iedere zondag een ei bij het ontbijt. Niks de Heer is waarlijk opgestaan.

Zijn favoriete radioprogramma, Studio De Witt, heeft hij gistermorgen uitgezet. Er was een dominee te gast. Hij heeft het wel gehad met de blijde boodschap. Onlangs las hij The Darkening Age. The Christian destruction of the Classical World van Catherine Nixey. De vroege christenen waren vooral ongeletterde fanatici, uit op moord, doodslag, plundering en het eigen gelijk, opgejut door zotten die geloofden dat je een kruis moest slaan boven je sla, anders glipten de demonen mee naar binnen. De taliban en aanverwante, verlichte geesten zijn er niets bij.

Hij denkt aan de activisten die ook in Nederland zendmasten in brand steken omdat ze geloven dat het coronavirus door G5 wordt verspreid. 'Onbekenden', meldt de radionieuwsdienst. 'Vast van die lui die een kruis zouden slaan boven hun eten', meent hij, terwijl hij z'n eitje naar binnen werkt.

Foto: Brian Lord


Geen opmerkingen: