zondag, april 26, 2020

Oplawaai



Terwijl hij luistert naar OVT van de VPRO, bergt hij de bankafschriften op die hij het afgelopen jaar achteloos op een stapel heeft gelegd. Het eerste is van 15 april vorig jaar. Hij zou bijna naar Griekenland vliegen. Hij moest het woord voeren bij een boekpresentatie, de vertaling van De 'reddende' revolutie van historica Djamila Zon. Een aanrader voor wie belang stelt in het moderne Griekenland. 

Hij zou volgende week opnieuw afreizen naar Hellas, maar het virus..., of is het meer de angst voor het virus die de mensheid in zijn greep houdt? Hij weet het niet. Hij doet weliswaar aan internetbankieren, maar wil ook papieren afschriften. Hij vindt dat we ons al veel te afhankelijk hebben gemaakt van electronica. Wat als er een langdurige stroomstoring optreedt?

OVT bespreekt het boek De geldjas van Max Nord, geschreven door Harry van Wijnen. Hij heeft Max Nord een keer ontmoet in een wijnbar in Amsterdam, bij de presentatie van een kwartaalblad waarin hij af en toe iets schreef. Hij werd in hetzelfde jaar als zijn vader geboren. Ze spraken over de inhoud van het tijdschrift en over het Parool, herinnert hij zich vaag, maar niet over oorlog en verzet. In dat café liep ook een kat die van iedere bezoeker een oplawaai kreeg, maar zich daar ogenschijnlijk niets van aantrok.

Foto: auteur


Geen opmerkingen: