zaterdag, april 04, 2020

Markt



Hij leest dat de ernstigste pandemie die tot nu toe in Europa woedde, de pestepidemie van 1346 tot 1351 was. Er stierven zoveel Europeanen, dat het tot ongeveer 1600 duurde voor het bevolkingsaantal het peil van 1400 weer bereikte. In de boekenkast staat A Distant Mirror van historica Barbara Tuchman, dat in het Nederlands is uitgebracht als De waanzinnige 14e eeuw

Het was nogal een bewogen eeuw. Met die epidemie, maar in 1337 begon ook de Honderdjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk en in 1345 sneuvelde de Hollandse graaf Willem IV in de slag bij Stavoren. Met een conflict over zijn opvolging begonnen de Hoekse en Kabeljauwse Twisten. Zijn onderwijzer in de zesde klas kon daar sappig over vertellen. Net mevrouw Tuchman. De man speelde ook prachtig viool, meestal aan het eind van de week, op vrijdagmiddag.

De oorsprong van die pandemie lag ergens in Azië. Via handelscontacten en reizigers kwam de ziekte naar Europa, net als het huidige virus. Op een onvoorstelbaar gore markt, waar lekkere hapjes als vleermuizen en slangen levend werden verkocht, is covid19 overgesprongen op de mens. China, het Verre Oosten, Ons Indië. Hij vraagt zich af waarom hij daar, ondanks zijn grote interesse in de geschiedenis van die gebieden, nog nooit heen is gereisd. Misschien het idee op zo'n markt te kunnen verzeilen?

Foto: auteur


Geen opmerkingen: